15 september arrangeras Risveden Terräng för åttonde gången. Niklas Karlsson har sprungit banan fler gånger än så. Här är ”Nisses” skildring och kärleksförklaring av Risveden Terräng.
Niklas Karlsson har varit med sedan starten. Som en av grundarna av Jogg.se var han med när Risveden Terräng startade 2011. Här beskriver han banan i tio etapper. God läsning!
”I torsdags frågade Mattias Balkander om jag ville skriva några rader om Risveden Terräng banan. Han tyckte det var lämpligt eftersom han trodde att jag kanske var den som sprungit den flest gånger. Jag funderade på om det verkligen kunde stämma och kom fram till att helt orimligt är det kanske inte ändå.
Även om jag inte alltid varit så frekvent på banan har jag ändå kört den några gånger om året sedan 2006… läge att kolla träningsdagboken helt enkelt. Efter lite sökningar får jag ihop det till 49 varv totalt (firar 50 i morgon då). Då räknar jag pass från 17 – 25 km där jag passerat skolan, Klevsjöloft och Skäfthult. Ibland har jag startat hemma (en kilometer från officiella starten) några gånger har jag startat nere i byn. Ibland är det gamla bansträckningen, nån gång har jag kört Skäftultsvägen rakt ut osv. men i stort är det ändå Risveden banan i nya eller gamla sträckningen jag sprungit.
Om någon har noterat fler pass på banan så hojta gärna till, är mer nyfiken än mån om att ha platsen.
Här är i alla fall min beskrivning av banan i sin nuvarande sträckning, eventuellt lite mer än några rader.
Etapp 1 Uppvärmingen (1-4 km)
Första sträckan får nog betecknas som rätt lättlöpt. Det handlar uteslutande om grusväg utan några kraftiga backar även om det stiger i princip konstant från 2 till 3 km passeringen. Här handlar det väl mest om att hitta sin plats för att slippa passera eller bli passerad på stigarna sedan.
Etapp 2 Lilla loftet (4-7 km)
Direkt efter 4 km passeringen är det äntligen dags för terränglöpning. Först är det hyfsat flackt och lättlöpt men snart kommer vi till det som kallas Lilla Loftet. Ett kraftigt motlut där många nog gör bäst i att gå lite, i alla fall sista biten. Efter stigningen får du relativt snabbt tillbaka höjdmetrarna med nån kilometer hyfsat teknisk terränglöpning med mycket nerför. Är benen med dig här kan du ha riktigt roligt. När vi kommer ut på grusvägen igen så plockar vi återigen några höjdmeter för att sedan komma in i ett flackare parti i väntan på riktiga loftet.
Etapp 3 Loftet (7-8 km)
Banans överlägset mest omtalade del. Loftet har det rykte det förtjänar. På vägen upp känner man som vanlig motionär att man nästan står still stundtals och när man väl tagit sig upp till toppen så är det riktigt trixigt nerför. Lägg på 2-3 minuter på snittfarten för den här kilometern.
Etapp 4 Stigningen (8-10 km)
En av de mer förrädiska delarna av banan. Det är lättlöpt grusväg nån kilometer följt av rätt behaglig stiglöpning. Det man lätt missar här är att vi också tar oss upp till banans högsta punkt som ligger strax efter milpasseringen. Väl där uppe brukar man vara rätt mör om man inte hushållat med krafterna.
Etapp 5 Trollskogen (10-12 km)
Efter milpasseringen kommer vi in i vad många med mig upplever som banans finaste del, Rammdalen. Här snackar vi skön stiglöpning i fantastisk gammelskog, dessutom med rätt mycket nerför. Vi är mitt inne i banans mest intensiva terrängdel så det kan vara läge att inte trycka på för hårt även om det känns bra. Lite reservkrafter behövs snart.
Etapp 6 Vildmarken (12-13 km)
Efter vätskekontrollen vid Skäfthults gård kommer vi in i banans absolut mest tekniska parti. Det går upp, ner och svänger konstant. Här gäller det att ha både krafter kvar och tungan rätt i munnen.
Etapp 7 Grusvägen (13-15 km)
Efter totalt 4 kilometer av stundtals rätt tuff terränglöpning kan det vara både skönt och lite ovant att komma ut på ett par kilometer grusvägslöpning. Skönt att kunna rulla på i lite jämnare fart, men ta det lite easy. Terrängen är inte slut ännu och det är några höjdmeter som plockas på den här sträckan också.
Etapp 8 Snabbskogen (15-16 km)
Dags för sista riktiga terrängetappen och kanske den roligaste delen rent löpmässigt, de gånger man har lite kraft kvar i benen. Här snackar vi lagom trixig stiglöpning med hyfsat mycket lätt nerför. Har man inte gått för fullt så kan man börja nosa på spurten redan här och unna sig att dra på lite mellan tallarna.
Etapp 9 Civilisationen (16 km – 17 km)
Nu kommer man in på enda asfaltsträckan vilket kan kännas både skönt, udda eller kanske rent av enformigt efter så lång tid ute i skogen. Passa på att njuta (om du kan) av att rulla på utan att behöva fundera på var du sätter fötterna. Här är det oftast fler som står och hejar plus att det finns både kor, hästar och hus att titta på.
Etapp 10 Spurten (17 km – mål)
När du lämnar asfalten vid kyrkan har du förhoppningsvis kvar lite i benen och att du kan utnyttja kraften i nerförsbacken till åkern som är det sista lättlöpta delen. Sedan väntar spurtsträckan där du förväntas hålla ångan uppe trots en stiging på närmare 30 höjdmeter under 500 meter innan du kommer ut på den något mer rimliga fotbollsplanen där du möter publikens jubel och passerar målsnöret.
PS. För banbeskrivning av ultraklassen, läs texten tre gånger.”